2012. december 5., szerda

Vegyes, olajos magvas patkó tönkölylisztből, cukor nélkül

   Hasonló a pozsonyi kiflihez, viszont sokkal egészségesebb annál, ugyanis nem tartalmaz se finomított cukrot, se finomlisztet. Elkészítése nagyon egyszerű bár kicsit időigényes a kelesztés miatt. A vegyes magvaktól garantáltan különleges lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 1,5 dl rizstej
  • 10g friss élesztő
  • 25g méz (azért nem édesítő, mert az élesztő futtatásához kell)
  • 200g vaj
  • 500g tönkölyliszt
  • 1/2 kk. só
A töltelékhez:
  • 100g fenyőmag
  • 50g mandula
  • 50g dió
  • 60g darált zabpehely
  • 1 citrom reszelt héja (bio citrom vagy vegyszerekkel kezeletlen héjú)
  • 1dl víz
  • 150g édesítő, ami lehet nyírfacukor, eritritol-fruktóz keverék, stevia (amiből tartsuk be az előírt mennyiséget, mert kellemetlen utóíze lehet)
A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje
Az élesztőt a langyos rizstejben a mézzel futtassuk fel, a liszthez keverjük hozzá a sót, majd öntsük bele az élesztőt. A vajat olvasszuk fel langyosra, majd dolgozzuk össze a liszttel. Mikor már szép, sima tésztát kaptunk, takarjuk le és hagyjuk kelni 1 órát.
Addig készítsük el a tölteléket. Pirítsuk meg a magvakat, hagyjuk hűlni kicsit, majd daráljuk le a zabpehellyel közepesen finomra. A vizet tegyük fel egy kisebb lábasban forrni, majd adjuk hozzá az édesítőt és a darált magvakat. Vegyük le a tűzről, majd reszeljük bele a citromhéjat. hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát osszuk 25 db 35g-os gombócokra, majd hagyjuk ismét fél órát kelni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alsó sütés, légkeveréssel. A gombócokat egyesével vegyük magunk elé a nyújtódeszkán, és hosszában kb. 24cm-re nyújtsuk ki. Fordítsuk magunk előtt vízszintes helyzetbe és kenjük meg a töltelékkel úgy, hogy a szélei kb. 0,5cm-en üresen maradjanak. Végül tekerjük fel, sodorjuk át a nyújtódeszkán óvatosan, hogy minél simább legyen a kifli, formázzunk belőle patkó formát és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk ismét fél órát kelni őket, majd először a felvert tojás sárgájával kenjük át őket, hagyjuk hogy megszáradjanak, majd a felvert tojás fehérjével is, és máris mehetnek a sütőbe. 3 percig süssük 200 fokon, majd vegyük le 150 fokra és süssük tovább 15-20 percig.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...