2012. január 12., csütörtök

Kandallóban sült, diós-mézes alma



  Van nekem egy olasztanárnénim, akivel - remélem ő is így gondolja - nagyon jóban vagyunk. Nos, ő adta nekem az ötletet, hogy a kandallónkat ne csak melegedésre használjam (köszi Kati!). Ez az első olyan étel, amit 100%-osan sajátomnak mondhatok, mondjuk nem egy bonyolult dolog.
Hozzávalók:
  • személyenként 1-1 szép nagy alma
  • 10 dkg darált dió
  • házi vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • pici reszelt gyömbér
  • méz
  • tokaji aszu vagy valamilyen édes, fehér olasz bor (én Grecale-t használtam)


  Az almákat a tetejüknél fogva vájjuk ki az egész magházat eltávolítva, de az alma alját hagyjuk zártan. Csomagoljuk őket egyesével alufóliába a lyukkal felfele. Az almák tetejét hagyjuk szabadon. Keverjük hozzá a darált dióhoz a reszelt gyömbért (egy fél kávéskanálnyi elég), a fahéjat, a vaníliás cukrot  és annyi mézet, amennyitől sűrű krémes lesz a keverék. Lehet használni vegyes virágmézet, akácot, gesztenyevirág mézet, vagy akár narancsot. Tömködjük meg az almákat a diókrémmel, rá is púpozhatjuk a tetejükre, végül locsoljuk meg édes  borral. Tegyük az almákat egy egyszer használatos alufólia tepsibe.Ha van kandallótok, gyújtsatok tüzet, és várjátok meg, amíg parázs lesz. Rakjátok be a parázsra az almákat és kb. 1 órán át hagyjátok, hogy átvegye a kandallóból a füstös illatokat. 1 óra múlva érdemes még berakni a sütőbe 30-40 percre,hogy az almák húsa jól átpuhuljon és átvegye a dió és a fűszerek ízét. Akinek nincs kandallója, az teheti rögtön a sütőbe olyan 40-50 percre, de figyeljük, és szurkáljuk néha villával, nehogy lekvár legyen belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...