2012. április 5., csütörtök

Pasta di mandorla con pinoli - Mandulatészta fenyőmaggal

  A mandula az egyik kedvenc csonthéjas gyümölcsöm, így a marcipánért is nagyon odavagyok. Ennek a sütinek az íze nagyon hasonlít a marcipánéhoz, viszont sokkal könnyedebb a tésztája a sütés miatt. Igaz nem egy olcsó mulatság, mert a mandulának és a fenyőmagnak is elég borsos ára van, de a közeledő ünnepet megédesíthetjük vele.
  Hozzávalók:
  • 500g hámozott mandula
  • 400g cukor
  • 1 ek. méz
  • keserűmandula aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • egy csipet só
  • 4 tojás fehérje
  • 300g fenyőmag
  A cukrot daráljuk le porcukorrá, majd adjuk hozzá a mandulákat és a cukorral daráljuk finomra őket. Egy tálban verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd keverjük össze a manduláscukorral és a mézzel, reszeljük bele a citrom héját, cseppentsünk bele 1-2 csepp keserűmandula aromát és jól dolgozzuk össze. A tésztát tegyük egy órára hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Pihentetés után borítsuk a tésztát egy porcukorral hintett nyújtódeszkára. Formázzunk 2cm átmérőjű hengert belőle, majd vágjuk 1cm-es korongokra. A korongokat hempergessük meg a fenyőmagban, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. A forma nem baj, ha nem szabályos, sőt, akár gyerekeket is bevonhatunk ebbe a munkafolyamatba. 180 fokon kezdjük a sütést, kb. 5 percig, majd vegyük lejjebb a hőfokot 150-re. Így még 10 percig süssük. A lényeg, hogy ne piruljanak meg nagyon, hanem inkább száradjanak keményre. Miután megsültek feltétlen meg kell várni, hogy teljesen kihűljenek, csak ezután szabad hozzájuk nyúlni, mert a tészta nagyon törékeny és puha, amíg meleg. A fenyőmagok, ahogy megpirulnak, finom sós ízükkel fantasztikusan harmonizálnak a mandulás tészta mézes édességével.

Lehet a tésztából más formákat is kialakítani, mint például ez az "s" alakzat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...