2012. március 6., kedd

7. Lilakáposztás muffin lilakrémmel

   Ezt az édességet csak a bátrabbaknak ajánlom, akik szívesen és mindenféle előítélet nélkül szinte bármit hajlandóak megkóstolni. Én speciel abból indultam ki, hogy nagyon szeretem a párolt lilakáposztát aszalt szilvával, jó édesen. Aztán megpróbáltam esztétikailag megközelíteni a dolgot, és elképzeltem egy gyönyörű lila muffint, ami mellesleg nem mesterséges színezéktől kapta a színét, a tetején szintén lila krémmel. Keresgéltem a neten, és találtam egy receptet, ahol ugyanezt a muffint lilarépából készítették. Mivel csak káposzta volt kéznél, így átvariáltam a dolgokat és megszületett ez a recept. Azért később rendeltem egy csomag lilarépa magot a neten, már alig várom, hogy megérkezzenek. :)
  Hozzávalók a tésztához:
  • 250g lilakáposzta nagyon finomra turmixolva
  • 100g mandulaliszt vagy nagyon finomra darált mandula
  • 150g fehérliszt
  • 50g burgonyakeményítő
  • 2 ek. tej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 narancs vagy citrom (kezeletlen, fénytelen héjú) reszelt héja
  • 120ml napraforgó olaj
  • 1 tojás és 1 tojás sárgája
  • 1 tk. házi vaníliás cukor
  • 150g barna cukor
  1. Turmixoljuk/daráljuk nagyon finomra a káposztát.
  2. A tojás és a tojássárgát verjük habosra a cukorral.
  3. Keverjük össze a száraz alapanyagokat a káposztával (mandulaliszt, liszt, b.keményítő, élesztő, citrom/narancshéj, vaníliásc.).
  4. Keverjük hozzá a tojásos masszát a száraz anyagokhoz, majd apránként csurgassuk bele az olajat.
  5. Ha nem lenne elég lágy a tészta, adhatunk hozzá 2 ek. tejet, de ezt ki is lehet hagyni.
  6. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, vegyük elő a muffin formát/-kat és fagyiadagoló kanállal tegyünk minden formába egy-egy gombócot a tésztából.
  7. 30 percig pihentessük őket szobahőmérsékleten, majd 20-25 perc alatt süssük készre őket.




  Hozzávalók a krémhez:
  • 2dl tej
  • 60g barna cukor
  • 1 tojás
  • 30g liszt
  • 1 kk. vaníliás cukor
  • 1 tk. reszelt citromhéj
  1. A tejet a citromhéjjal és a vaníliás cukorral forraljuk fel.
  2. A tojásokat keverjük habosra a cukorral.
  3. A tojásos masszában keverjük el a lisztet csomómentesen. 
  4. Öntsük a forró tejbe a tojásos masszát, majd lassú tűzön állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre a krémet.
  5. Hűtsük ki a krémet.



  Hozzávalók a vajas krémhez:
  • 100g vaj
  • 100g porcukor
  • 50g lilakáposzta finomra turmixolva
 1. Keverjük habosra a vajat acukorral, majd adjuk hozzá a káposztát.
 2. Mikor a főtt krém kihűlt, keverjük simára a vajaskrémmel, töltsük habzsákba és nyomjuk a muffinok tetejére.


4 megjegyzés:

  1. tetszik! :) Mondjuk nekem bejönnek a zöldséges sütik. Nem is olyan rég én céklás kekszet sütöttem, az meg szépséges pink lett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húúú...az is tuti lehet, szerintem is sokkal izgalmasabb színes dolgokat enni, és ezzel nem azt mondom, hogy a hagyományos ételek már nem is jók, de kell egy kis változatosság. :)

      Törlés
  2. Kedves Hajni! Isteniek a receptjeid sok-sok ilyet még:)
    "Meglepetés" vár a blogomon:)
    http://www.nyammm.hu/2012/03/az-elso-dijam.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...