2012. február 6., hétfő

Zuppa inglese - 18 éven felülieknek!

   Ez az egyik kedvenc olasz desszertem, de eddig csak étteremben ettem, ezért most elhatároztam, hogy megcsinálom én is magunknak. Nem egy ötperces művelet, de megéri... Szükséges hozzá egy úgynevezett Alkermes nevű arab eredetű, piros színű és elég magas alkoholtartalmú (70%) likőr, amit általában sütemények ízesítésére használnak, mint a rumot is. Most gondolom elkedvetlenítettem ezzel minden kedves olvasómat, mert hogy nem valószínű, hogy egy magyar tescoban vagy akármelyik hipermarketben hozzá lehet ehhez jutni. Viszont van egy jó hírem, el lehet készíteni otthon. Venni kell hozzá a patikában 95%-os tisztaszeszt és belepakolni a következőket, fél liter alkoholhoz:
  • 10g fahéj (rúd)
  • 6g szegfűszeg
  • 7g koriander
  • 5g reszelt szerecsendió
  • 1 rúd vanília felvágva
  • a sziruphoz 1kg cukor, 750ml víz és piros ételszínezék.
  Az alkoholt öntsük egy hermetikusan záródó üvegbe, dobjuk bele a fűszereket és hagyjuk állni 24 órán át.
A cukrot keverjük el a vízzel és főzzük fel, az alkoholt szűrjük át és keverjük össze a kihűlt cukorsziruppal, végül adjunk hozzá 1 ampulla piros ételszínezéket, vagy akármilyen más színezéket, a lényeg, hogy piros legyen. Készen is van a likőrünk a zuppa inglese-hez. De ha mégsem jönne össze otthon elkészíteni, akkor használhatsz nyugodtan magas alkoholtartalmú sütőrumot is.
Hozzávalók a piskótához:
  • 270g (kb.6) tojás fehérje
  • 180g (kb.12) tojás sárgája
  • 250g kristálycukor
  • 250g liszt
Verd fel a tojásfehérjét a cukor felével, a sárgáját a cukor másik felével, majd óvatosan a sárgákat keverd el a fehérjehabbal. Ezután szitáld bele apránként a lisztet és lassú, körkörös (alulról felfelé) mozdulatokkal keverd simára a tésztát. Egy nagyobb méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral és vékonyra simítsd el benne a piskótatésztát. 220 fokon kb.10 percig süsd előmelegített sütőben.
Hozzávalók a piskóta meglocsolásához:
  • 75g alkermes likőr vagy magas alkoholtartalmú sütőrum
  • 210g folyékony cukor (700g cukor+300g víz felfőzve szirupnak)
  • 210g víz
A hozzávalókat keverd össze egy tálban.



Hozzávalók a crema pasticcera-hoz, azaz a krémekhez:
  •  3 tojás sárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 rúd vanília
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 citrom héja
  • 1/2 liter tej
  • 1/2 tábla étcsoki
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 125 g habtejszín
A tojások sárgájával keverd össze a cukrot, add hozzá a lisztet, majd hígítsd lassan a tejjel. A citrom héját egy éles késsel vékonyan, a fehér rész nélkül hántsd le és dobd a krémbe, majd főzd az egészet sűrűre. Ezután oszd két fele és az egyik részéhez add hozzá a fél tábla étcsokoládét olvasztva, a másik részéhez pedig a vaníliarúd kikapart magjait és a fahéjat. A citrom héját szedd ki a krémből. Verd fel a tejszínt kemény habbá, felezd el és keverd össze a krémekkel. Meg is volnánk a munka nagy részével.
  Ezután a piskótát kis kockákra darabold fel, tedd egy tálba őket és locsold meg jól az alkoholos öntettel. Minden darabka piskótának jól meg kell szívnia magát a likőrös folyadékkal. Vegyél elő kisebb vagy nagyobb üvegpoharakat, vagy amiben szeretnéd majd tálalni. Érdemesebb üvegedényben tálalni, mert úgy sokkal mutatósabb, amikor egymásra rétegezed őket. Lehet egy  nagy edénybe rétegezni az egészet, vagy kiporciózni személyenként. Kezd el a rétegezést az áztatott piskótakockákkal, erre mehet egy adag vaníliakrém, aztán megint egy sor piskóta, és jöhet a csokikrém. A csokikrémet meg lehet szórni egy kevés vékonyra vagdalt étcsokival is, majd kezd elölről a sort, ha van még  helyed. A tetejét lehet díszíteni felvert, cukrozott tojásfehérje habbal, amit habzsákból nyomj ki és ha van konyhai gázlángos pisztolyod, akkor azzal piríts meg egy picit, ha nincs, akkor viszont nem ajánlanám az ilyenfajta díszítését, sütőben nem lehet megpirítani, ugyanis félő, hogy összeesik a tejszínes krém. Nekem nincs ilyen eszközöm, ezért nem is pazaroltam a tojásokat erre. A tetejét csokiforgácssal díszítettem. Hűtőben érdemes állni hagyni legalább 1 órát fogyasztás előtt, így isteni ízvilág fog kikerekedni belőle, fahéj, szegfűszeg, vanília, csokoládé... nyamm. :)




2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...