2012. március 23., péntek

14. Friss, tökmagos spenótsaláta

  Itt a tavasz, már lehet kapni friss spenótot, így készítettem egy laktató és ínycsiklandozó zöld salátát, ami köretnek is tökéletesen megfelel fehérhúsok mellé.
  Hozzávalók 4 személyre:
  • 8 marék friss spenótlevél
  • 1 marék tökmag
  • só, bors
  • 3-4 ek. extraszűz olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
 A spenótot mossuk meg, majd centrifugázzuk ki, vagy szárítsuk meg egy konyharuha segítségével. Az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőben. A fokhagymákat nyomjuk szét a kés élével, szedjük le a héját és dobjuk a forró olajba. 1 percig pirítsuk. A spenótot apránként adagoljuk a forró olajba és kb. 30 másodpercig folyamatosan forgatva a leveleket blansírozzuk őket. A blansírozás azért egy jó kis konyhatechnológiai eljárás, mert a kellemetlen mikroorganizmusokat megöli, a levelek megtartják szép, friss színüket és vitamintartalmukat, és nem esnek össze, ráadásul az olaj és a hozzáadott ízesítő, ebben az esetben a fokhagyma, izgalmasan kiegészíti a spenót ízét. Mindig csak kevés levelet dobjunk az olajba, és 30mp-nél tovább ne hagyjuk őket a serpenyőben. Ha közben az olaj elfogyna, nyugodtan pótoljuk. Miután készen van az összes, adagoljuk ki kisebb tálakba, sózzuk borsozzuk és szórjuk meg pirított tökmaggal. Aki szereti, pár csepp balzsamecettel, vagy akár forgácsolt parmezánnal is ízesítheti.


1 megjegyzés:

  1. Egyik kedvencem az így készített spenót!!!! A saláta pedig fantasztikusan hangzik, minden benne van! ...és nagyon jòl néz ki!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...