2011. december 23., péntek

24-i menü: Sült libamáj,párolt almaszeletekkel,toasttal

 A minap megosztottam veletek,hogy nálunk mi fog az ünnepi asztalra kerülni,és úgy tartom igazságosnak,ha a recepteket sem spórolom meg.Itt is vannak!
Előétel: Sült libamáj,párolt almával és toasttal.
Hozzávalók 3 személyre:
  • egy jó nagy tenyérnyi libamáj (lehet fagyasztott is)
  • liba-/kacsa-/sertészsír (nekem csak az utóbbi van)
  • 1 nagyobb alma
  • fehér toast kenyér
Ehhez igaziból valódi receptem nincsen,innen-onnan tudakoltam,mire kell vigyázni a sütésénél,stb.Libamájat olyan állapotban,ahogyan az kijön a libából itt,Olaszországban nem lehet kapni.Szerintük ez állatkínzás,mármint a liba hízlalása,ezért meg sem eszik,így nincs is a boltokban.Így,mikor legutóbb otthon jártam sikerült vennem (csillagászati áron) 2 gyönyörű,vákumozott libamájat,amik most még ott lapulnak a fagyasztómban.Szóval,ma este ki is veszem őket,hogy szépen fel tudjanak olvadni mindenféle mikrós segítség nélkül.Azt olvastam,érdemes átnézni és leszedni róla a hártyákat,ereket,és a zöld epe darabkákat,ha vannak.Sütés előtt,ha tejben hagyjuk ázni egy fél órát legalább,megtartja világos színét sütés után is.Erre kíváncsi vagyok,úgyhogy ki is fogom próbálni.Sertészsírban fogom kisütni,pár gerezd fokhagymával,mert libazsírt elfelejtettem venni a májjal,itt pedig csak sertészsír kapható.Olajon is gondolkoztam,de mivel nem sokat hallottam erről,így dobtam a témát.A zsírt felforrósítom,a májat jól megszárítgatom papírtörlővel,megdöfködöm itt is,ott is egy villával,és mehet a forró zsírba a fokhagymákkal együtt.Azért szurkáljuk meg villával,hogy sütés közben nehogy szétrobbanjon a hő hatására a serpenyőben.Fontos! sütés előtt ne sózzuk be a májat,mert kemény,kérges lesz a külseje.Ezután le kell fedni,mert fröcsögni fog a zsír,ugyanis a máj nagyrésze víz,azt pedig tudjuk,mi történik a vízzel,ha forró zsiradékba kerül.Úgy gondoltam,majd olyan 1 perc után megfordítom,és a másik oldalát is 1 percig sütöm.Ezután megnézem,megsült-e a belseje egy villa segítségével,ha a villa nyomán még véres lé folyik ki a májból,akkor süssük tovább 1-1 percig mind a két oldalát.A lényeg,hogy figyelgessük folyamatosan,nehogy megégjen.Eközben megpiríthatunk pár szelet fehér toast kenyeret,és az almát felszeletelhetjük héjastól (persze magház nélkül).Mikor a libamáj megsült,kitesszük egy tányérra,a serpenyőben maradt zsírból leüntjük a nagyját és visszatesszük a tűzre.Szórhatunk bele egy kis cukrot,az megkaramellizálódik és mehetnek bele az almaszeletek is.Éppen csak fonnyasszuk meg őket picit,ha a külsejük már enyhén megbarnult,készen vannak.Szedjük ki őket egy tányérra.A pirítósokat kockázzuk negyedekre,tegyünk rájuk az almákból 1-1 szeletet,(természetesen,ha nem egyezik meg az alma és a kenyér mérete,egy késsel könnyen segíthetünk a problémán,ugyanígy a májnál is)végül a májat sózzuk meg és szeleteljük fel kb. 0,5 cm-s szeletekre és helyezzük az almás pirítósra 1-1 szeletet.A falatkákat átszúrhatjuk egyenként 1-1 fogvájóval,és helyezzük őket egy szép tányérra ízlésesen.Nyammmm...


Első fogás: Az én kezemmel készített tortellini,vajjal,zsályával és parmezánnal
 Hozzávalók 3-4 személyre:
A tésztához:
  • 350g "00"-ás liszt 
  • 4 tojás
  • csipet só 
A töltelékhez:
  • diónyi vaj
  • 1 pohár száraz fehérbor
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • züldfűszerek: zsálya,petrezselyem,kakukkfű,majoránna(sok)
  • 100g sertés színhús
  • 1 tojás
  • 150g reszelt parmezán
  • 100g sonka/szalonna
  • 100g pick szalámi (az én újításom)
A lisztet halmozzuk kupacba,csináljunk lyukat a közepébe és üssük bele a tojásokat,és a sót is adjuk hozzá.Villával óvatosan kezdjük el felverni a tojásokat,és összekeverni a liszttel.


Mikor már elég sűrű,folytassuk a kezünkkel.


Ez igazán jó zsírégető mozgás,kb. 10-15 percig gyúrjuk,amíg sima és rugalmas nem lesz a tésztánk.Nem baj,ha kicsit ragad,így meg tudjuk majd őrizni a rugalmasságát a hajtogatásig.Érdemes azért becsomagolni fóliába,mindaddig,amíg nem kerül sor a nyújtásra.


A vöröshagymát daraboljuk fel apróra,a vajat hevítsük fel egy serpenyőben és dobjuk rá a hagymát.Miután a hagyma egy kis színt kapott,tegyük a serpenyőbe a húst és a zöldfűszereket.Pároljuk 7 percig,majd öntsük rá a fehérbort,fedjük le és pároljuk tovább 7-8 percig.


Ezután vegyük ki a húsokat a serpenyőből egy vágódeszkára és daraboljuk fel kisebb darabokra.Tegyük a húst egy turmixgépbe,öntsünk hozzá a serpenyőben maradt léből és adjuk hozzá a zöldfűszereket,dobjuk rá a szalonnát,vagy a sonkát,majd a  pick szalámit,a parmezánt és a tojást is és turmixoljuk le,míg nem lesz egy krémes állaga.


Ne legyen túl nedves!Ezután vegyük elő a tésztánkat.Vágjunk le belőle egy darabot és nyújtsuk ki a képen látható vastagságúra,kb. 1,5mm.


A tésztacsíkot daraboljuk fel négyzetekre egy műanyagkéssel,vagy sima élű derelyeszaggatóval.Helyezzünk minden négyzet közepére egy kis tölteléket.vegyük az első töltelékes négyzetünket  kézbe és hajtsunk belőle háromszöget.Ezután a háromszög hosszú oldala nézzen felénk,és a két csücskét magunk felé hajlítva,nyomjuk össze.






Amíg nem kerül a fazékba,búzadarával megszórjuk és hűtőbe rakjuk.
Tegyünk fel egy lábasban vizet,mikor már forr,dobjunk bele egy marék sót és a tortellinit.Dobjunk dió nagyságú vajat egy serpenyőbe,mikor már forró,dobjuk bele a megmosott és szárított zsályaleveleket.3-4 perc múlva a tortellini is megfő,szűrjük le és adjuk hozzá a vajas-zsályás szószhoz.Kb. 1/2percig hagyjuk a serpenyőben együtt őket.Ezután lehet tálalni a tortellinit.Szórjuk meg reszelt parmezánnal és döfjünk a közepébe 1-1 zsályalevelet,isteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...