2012. április 17., kedd

Rafinált polipsaláta

A konyhámban, egy régi kredenc és az ablak között van az én kis kompjúter sarkam, ahol a falon, velem szemben függ egy nagy fekete tábla, ami kvázi folyamatosan tele van firkálva megvalósításra váró receptekkel, melyek elkészítését aztán elég sűrűn a sors meghiúsítja. Vagy alapanyag hiány van, vagy belekaptam egy mindegyiknél újabb és izgalmasabb dologba, vagy egyszerűen mást akar enni a család. Így történt ez tegnap is. Igaz betervezve még éppen nem volt egy recept sem, de gyorsan ki kellett találnom valami újat egy már többször elkészített alapanyagra, a polipra, ugyanis a fiam kijelentette, hogy neki polipos spagetti kell vacsorára. Jó, gondoltam, akkor megkapja, én pedig előrukkolok egy vadiúj dologgal, ami ráadásul egészséges is és vacsorának is megállja a helyét, mert könnyű étel.


Hozzávalók 2 személyre:
  • 300g (fagyasztott) polip
  • 1/2 marék hámozott mandula
  • 1 csomó retek
  • 1/2 fej jégsaláta
  • 1 ökölnyi nagyságú csicsóka
  • 1,5 dl kukoricaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tengeri só
  • 1 marék koktélparadicsom
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 zellerszár


Először mossuk meg a polipot és tegyük kuktába annyi vízzel, amennyi ellepi, öntsük bele a  fehérbort, adjuk hozzá az egyik fokhagymagerezdet és az összedarabolt zellerszárat, picit sózzuk és főzzük kb. 10-15 percig.
Amíg fő a polip hámozzuk meg a csicsókát és egy zöldségszeletelő segítségével szeleteljük olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Egy serpenyőben forrósítsuk fel a kukoricaolajat, majd apránként süssük ropogósra benne a csicsóka chips-et. Szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat ne kelljen megennünk vele. Ugyanebben az olajban süssük meg a megmosott és szárított, félbevágott retkeket, éppen csak a külsejüket pirítsuk meg egy kicsit. Végül a mandulaszemeket is süssük ki a maradék olajban, szép barnára, majd egy mozsárban zúzzuk durvára őket.
Ekkorra már több mint valószínű, hogy a polip is megfőtt, szűrjük le, majd a megmaradt kukoricaolajban (ha nem maradt akkor pótoljuk) a másik fokhagyma gerezddel pirítsuk meg kicsit.
A jégsalátát vágjuk vastagabb metéltre, mossuk meg  majd szárítsuk is. Szedjünk belőle egy mélyebb tányérba, erre szedjük a polipot, majd a retket, szórjuk meg a mandulával, dobjunk rá a kettévágott koktélparadicsomokból, végül tegyünk a tetejére a csicsóka chips-ből is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, aki szereti citromot is facsarhat rá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...