2012. március 13., kedd

Pasta choux, égetett tészta, bigné, vagy profiterol



  Valami miatt nagyon szeretem ezt tésztát enni és készíteni egyaránt. Enni azért, mert pille könnyű, semleges ízű, bármilyen krémmel - legyen az sós, édes vagy fűszeres - párosítható, így aztán lehet belőle előétel vagy akár desszert. Magyarországon a legismertebb formája talán a képviselőfánk, amit finom, főzött vaníliakrémmel töltenek meg és tejszínhabbal dekorálnak. Készíteni pedig azért szeretem, mert nagyon egyszerű, nagyon jól formálható, és imádom nézni, ahogy a sütőben felfújódnak a kicsapódó vízgőztől.
Most egy sós és egy édes változatát fogom bemutatni, a tészta természetesen ugyanaz.

Sós karamellkrémes hattyúk:



  Hozzávalók a tésztához 4 személyre:
  • 125g liszt
  • 250g víz
  • 3 tojás
  • 60g vaj
  Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A vizet a vajjal és egy csipet sóval felforraljuk, majd egy adagban hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük. Nem kell félni, hogy csomós marad, a vaj zsírtartalma nem fogja engedni. Szép simára keverjük a masszát, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni. Végül egyesével üssük bele a tojásokat. Csillag végű nyomócsövet használva, töltsük habzsákba a tésztát.
  A hattyú testéhez kb. 5 cm széles, tömör, dupla "s" alakzatot nyomunk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A nyakakhoz cseréljük le a nyomócsövet vékonyabb csillag alakúra. 5-6 cm hosszú, nyújtott "s" alakzatokat nyomjuk, mindig eggyel többet, mint amennyi test van ( ha esetleg eltörne valamelyik). 3-4 percig süssük őket 200 fokon, alsó sütéssel, majd amikor már szépen felfújódtak, vegyük le 150 fokra a hőmérsékletet és süssük mindaddig, amíg szép pirosak nem lesznek, kb. 8-10 perc. Miután a testek megsültek, gyorsan, amíg forró vágjuk őket ketté vízszintesen. A felső domború részt vágjuk ismét ketté hosszában, ezek lesznek a szárnyak. A test alsó részét töltsük meg a krémmel, nyomjunk bele egy nyakat, majd helyezzük az oldalára a szárnyakat.

  Hozzávalók a krémhez:
  • 1 1/2 csésze cukor
  • 1/2 csésze víz
  • 1 csésze tejszín
  • 1 1/2 tk. vaj
  • 1 csipet tengeri só
  A vizet és a cukrot keverjük össze egy lábasban vagy egy serpenyőben és kezdjük el melegíteni folyamatos kevergetés mellett. Mikor felforrt, vegyük lejjebb a lángot és hagyjuk rotyogni mindaddig, amíg  a szirupnak szép világosbarna színe nem lesz. Ezután húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a tejszínt, a vajat és a sót. Keverjük simára, tegyük vissza a tűzre és egészen újraforrásig főzzük. Hűlés közben fog besűrűsödni.
Én ehhez a krémhez főztem egy kevés sárgakrémet is, egy sűrűbb állag elérése érdekében, a következő módon:
  A 2 dl tejet tegyünk fel forrni. 1 tojást keverjük habosra a 60g cukorral, majd adjunk hozzá 30g lisztet.
Amikor a tej már forr, vegyük lejjebb a lángot és keverjük bele a tojásos keveréket. Lassú tűzön főzzük sűrűre.
  Ha nem lenne elég sűrű a karamellkrém, a megfelelő sűrűségig adagolhatunk hozzá a sárgakrémből.



Szárított paradicsomos, ricottás mini éclair

A tészta ua.
Hozzávalók a krémhez:
  • 250g ricotta
  • 2db szárított paradicsom
  • bors
  A paradicsomot vágjuk finomra és keverjük a ricottához. Ízlés szerint borsozzuk, sózni nem szükséges, mert a paradicsom már maga nagyon sós. Természetesen a ricottát zöld fűszerekkel vagy akármi mással is össze lehet keverni.
A tésztát babapiskótaformában nyomjuk ki a sütőpapírral bélelt tepsibe. A sütési eljárás ua.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Lilahajni, kerlek latogass el a blogomra, egy kis meglepetes var rad!! Udv. Kira21
    pizzorante.blogspot.com

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...