2012. december 5., szerda

Csirke- vagy pulykaragu tésztához

   Ez egy gyerekbarát recept, tuti, hogy bármelyik gyerkőc szívesen eltünteti a tányérjáról, főleg, ha egy adag friss tésztával tálaljuk. Régebben darált sertés és marhahús (50-50%) keverékéből készítettem, aztán kipróbáltam csirkével, és bejött. Lehet felesben is keverni a csirkét pulykával, vagy csak magában pulykahúsból, mindenki ízlése szerint eldöntheti. Az alaprecept a híres bolognai ragu, mi magyarok inkább mártásnak hívjuk, az olaszok ragunak. Én praktikusan mindig nagyobb adagban készítem, majd mikor kihűlt, eldobható műanyag poharakba adagolom, így egy pohár elég lesz 2 főre, majd lefagyasztom. Nagyon kényelmes, mert csak egy kevés friss tésztát, vagy akár szárítottat kell hozzá főzni, kikapni a frigóból, be a mikróba (műanyag pohár nélkül persze) és máris ott gőzölöghet egy kiadós, zöldségekkel és husival teli fogás a tányérunkon.
Hozzávalók:
  • 600g csirkemell (pulykamell vagy comb) csont nélkül
  • extraszűz olívaolaj
  • 3-4 zellerszár
  • 2-3 sárgarépa
  • 1-2 petrezselyemgyökér
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz hámozott konzerv paradicsom, vagy 4-5 db nagyobb friss paradicsom
  • só, bors
  • 1 babérlevél
  • víz
A húst, ha van otthon húsdarálónk, daráljuk le durvára, ha nincs, akkor kérjük meg a hentest erre. A zöldségeket hámozzuk meg, majd aprítsuk fel kézzel, vagy géppel, én géppel szoktam minél apróbbra, hogy a fiam meg ne lássa véletlenül, hogy zöldséget eszik. Ezután vegyünk elő egy nagyobb méretű, de alacsony falú lábost vagy serpenyőt, löttyintsünk bele egy jó adag olívaolajat, mikor már forró dobjuk bele a felaprított zöldségeket, majd pároljuk őket 5 percig. Ezután adjuk hozzá a darálthúst, jól dolgozzuk össze a zöldségekkel, öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd sózzuk, borsozzuk és hagyjuk főni legalább fél órát  fedő alatt. Végül öntsük bele a konzerv paradicsomokat, ezeket nyomkodjuk szét a fakanállal, vagy a már előre feldarabolt friss paradicsomot adjuk hozzá és főzzük a babérlevéllel fedő alatt legalább 1-1,5 órán át kis lángon.
  Ha valaki változatosabban szeretné elkészíteni, akkor felét meghagyhatja fehéren, paradicsom helyett egy kevés tejszínnel ízesítheti, de ezt csak a főzés utolsó 5 percében adjuk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...