2012. május 3., csütörtök

Füstölt, levelestészta batyuban sült pisztráng, piros-fehér mártással

  Ezt a receptemet a Tarka-Bárka édesvízi halas versenyére találtam ki és készítettem el, de aztán valahogy addig már nem jutottam el, hogy fel is töltsem az oldalra. De most megosztom veletek, remélem ízleni fog. Elég sok alapanyag szükségeltetik hozzá, de megéri. Nem egy gyors vacsora, inkább kis létszámú ünnepélyesebb alkalmakra ajánlom. A halat én egészben vásároltam, és én magam filéztem ki. Nem nagy ördöngősség, csak nem szabad kapkodni. A fej kezdeténél vágjunk bele a halba és a gerincoszlop mentén a késünk hegyével kezdjük el lefejteni a húst a farok felé haladva. Ugyanígy járjunk el a másik oldalon is. Így kaptunk kettő darab szép pisztráng filét, amiben ha találnánk még nagyobb szálkákat, akkor egy csipesszel vagy kés segítségével húzgáljuk ki azokat. Ezután egy nagyon éles késsel a bőrét is távolítsuk el, ehhez az ételhez jobb, ha lebőrözzük, ha magában sütnénk a halat, akkor maradhatna rajta. Ezek után már füstölhetjük is.
Hozzávalók a füstöléshez:
  • 2 ág szárított rozmaring (kb 10cm)
  • 1 ág szárított citromos kakukkfű (10cm)
  • 1/2 marék faforgács
  • alufólia
  • 1 nagyobb fazék
  • szita vagy szűrő
Ezt a munkálatot jobb, ha házon kívül, az udvaron vagy az erkélyen hajtjuk végre. A fazekat béleljük ki alufóliával, tegyük bele a faforgácsot és a fűszereket. Gyújtsuk be, és próbáljuk annyira eloltani a tüzet, hogy lángja ne legyen csak parázs, így csak füst keletkezzen, majd a  halfiléket fektessük egy szűrőbe és támasszuk a fazék tetejére/peremére. Fedjük be az egészet alufóliával, hagyjuk kb. 20-30 percig így lefedve.
Hozzávalók a halhoz 2 személyre:
  • kész vajas, levelestészta
  • 2 pisztráng kifilézve és lebőrözve
  • 1 ek. kókuszreszelék
  • 2 ek. pirított mandulaszirom
  • olívaolaj
Mielőtt hozzákezdenénk, készítsük el a polentát, mert hűlnie kell. Lejjebb található a recept.
A filéket mérjük rá a levelestészta lapra és kb. 2-3 cm-rel nagyobb négyzetet vágjunk ki belőle. Szórjuk a tésztára a kókuszreszeléket, és a mandulaforgácsot, majd sózzuk a filéket és helyezzük a tészta közepére. Hajtsuk fel a tészta széleit a halakra. Egy tűzálló tálat olajozzunk ki olívaolajjal és fektessük bele a halas batyut. Előmelegített sütőben süssük 15-20 percig 160 fokon. Jobb, ha figyeljünk, mert mint minden, ez is sütőfüggő.
Hozzávalók a vörösboros mártáshoz:
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • egy 1cm-s darabka fahéj
  • 2 db szegfűszeg
  • egy 2cm-s darab narancshéj (vigyázzunk, nehogy vegyszerekkel kezelt narancshéj legyen)
  • 1 tk. akácméz
  • 1 ek. mazsola
  • 1/2 kk. kukoricakeményítő
A bort egy serpenyőben a fűszerekkel és a mézzel főzzük gyorsan össze, ez maximum 2-3 percig tartson, amíg az alkohol elpárolog. A kukoricakeményítőt oldjuk fel egy pici hideg borban és öntsük a serpenyőbe, ettől egy picit sűrűbb állaga lesz a mártásnak. Ezzel készen is vagyunk.
Hozzávalók a fehér mártáshoz:
  • 1/2 édesköménygumó
  • 6 ek. kókusztej
  • 1/4 citrom leve
  • só, bors
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 2 tk. eukaliptusz méz ( lehet akármilyen már fajta méz is)
Az édesköményt vágjuk nagyon finomra és pároljuk meg a fehérborban. Adjuk hozzá a kókusztejet, a citromlét és a mézet, sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrűnek találnánk, locsoljuk meg újra fehérborral. 5-6 percnél tovább ne főzzük.
Hozzávalók a polentához:
  • 100g fehér kukoricadara
  • 6dl víz
  • 1 kk. durva tengeri só
Ezt már a hal sütőbe helyezése előtt készítsük el. A hideg vízbe öntsük a kukoricadarát, és így tegyük fel a tűzre, mert később, mikor a víz már forr, becsomósodhat. Hagyjuk, hogy felforrjon és a forrástól kezdve addig főzzük, amíg el nem kezd buborékokat "köpködni". Ekkorra eléggé besűrűsödik és meg is fő. Terítsünk le egy hőálló felületre egy darab alufóliát és borítsuk rá a polentát. Egy hosszabb késsel simítsuk el e felszínét és kb. 2-3cm vastagságúra nyújtsuk ki. Hagyjuk kihűlni, majd 6-7cm-s virág alakú kekszkiszúróval szaggassunk belőle virágokat. Én a közepüket kilyukasztottam és tettem bele egy darab sült céklát. Ez akár el is hagyható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...