2012. április 24., kedd

Csokoládés vörösborban főtt marha, édesburgonyával, zöldborsóval és balzsamecetes gyöngyhagymával

Mindig is birizgálta a fantáziámat a hús és a csokoládé összepárosítása, már nem emlékszek, hogy olvastam-e róla, vagy láttam valahol, így konkrét receptem nem is volt hozzá. Ha a hozzávalók  felől közelítjük meg a dolgot, akkor a beouf bourguignon-hoz tudnám hasonlítani. Azt ugye már tudjuk, hogy ez az ételköltemény überel mindent, véleményem szerint marhahúst nem lehet kiválóbban elkészíteni, mint a bb-t. Úgy gondoltam ez az ízvilág tökéletes párja lesz a magas kakaótartalmú (60%) csokoládénak, amit egy icipici chilivel még pikánsabbá tehetünk.
Hozzávalók:
  • 75g húsos szalonna, 
  • 1evőkanál olívaolaj
  • 500g marha lapocka
  • 1/2db nagyobb fej vöröshagyma
  • 4-5db bébi sárgarépa
  • só, bors
  • 2 evőkanál liszt
  • 2,5dl jó testes vörösbor
  • 2dl marhahúsleves (kockából)
  • 1/2 teáskanál kakukkfű
  • 1szál petrezselyemzöld
  • 1 babérlevél
  • 50g étcsokoládé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250g zöldborsó
  • 3 nagyobb narancsszínű húsú édesburgonya
  • 10-15 szem balzsamecetes gyöngyhagyma
Az olívaolajon süssük zsírjára a szalonnakockákat, majd dobjuk mellé a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsuk aranyszínűre őket, és adjuk hozzá a kockára vágott marhahúst. Pirítsuk meg minden oldalát a húsoknak, majd szórjuk meg a liszttel és pirítsuk tovább 1-2 percig. Borítsuk át az egészet egy tűzálló edénybe, öntsük fel a húslével, adjuk hozzá a vörösbort, a fűszereket és az egészben hagyott bébirépákat, sózzuk, borsozzuk, fedjük le egy alufóliadarabbal és tegyük 200 fokos sütőbe 1 órára. Mikor letelt az 1 óra vegyük lejjeb a hőfokot 170-re és süssük tovább 1 órán át. Végül vegyük le 150 fokra a sütő hőfokát és dobjuk bele a csokoládét. Most már nem szükséges visszatenni a fóliát, keverjük át egy fakanállal, hogy a csokoládé íze mindenhova eljuthasson. Így süssük még 1 órán át, néhányszor megkeverve. Kóstoljuk meg, és ha sótlan, sózzuk újra, ha a hús nem lenne elég puha, hagyjuk tovább a sütőben.
Miközben a hús a sütőben fő, készítsük el a köretet. Az édesburgonyákat hámozzuk meg, mossuk le őket és daraboljuk kockára. Sós vízben főzzük meg, ugyanúgy, mint a zöldborsót. A balzsamecetes gyöngyhagyma készen kapható és szerintem nagyon illik ebbe az ízvilágba. Tálaláskor szedjünk a tányérra mindenből egy keveset, a húsok tetejére szórhatunk egy kevés apróra vágott chilit vagy piros erőspaprikát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...