Ez az olasz étel igen nagyra értékelt az ínyencek körében, eredete visszanyúlik egészen az antik korig, ugyanis már a rómaiak idejében is készítették. Ez a meglehetősen régi hagyományú kenyér Olaszország Emilia Romagna tartományában vált ismertté, ebből következik a neve is"romagnola". Kezdetben csak a paraszti sorban élő családok asztalán volt megtalálható, a kenyeret helyettesítve.
Manapság már külön gyorséttermek épülnek erre az egyszerű és olcsó lepénykenyér receptre, ezeket Piadineria-knak hívják és különféle helyi hagyományos alapanyagokkal töltik meg, mint pl. a friss, kenhető stracchino sajt, prosciutto crudo (nyers sonka), rucola, de nagyon szeretik édesen is, mondjuk egy jóadag nutellával, mézzel vagy akár lekvárral. A tradicionális konyhájú vendéglőkben, éttermekben, melegen és hidegen is felszolgálják, mint előételt, amit a vendégek szalámikkal vagy éppen magában elcsipegetnek, míg a rendelésre várakoznak.
Lássuk hát a receptet.
Hozzávalók a tésztához:
Manapság már külön gyorséttermek épülnek erre az egyszerű és olcsó lepénykenyér receptre, ezeket Piadineria-knak hívják és különféle helyi hagyományos alapanyagokkal töltik meg, mint pl. a friss, kenhető stracchino sajt, prosciutto crudo (nyers sonka), rucola, de nagyon szeretik édesen is, mondjuk egy jóadag nutellával, mézzel vagy akár lekvárral. A tradicionális konyhájú vendéglőkben, éttermekben, melegen és hidegen is felszolgálják, mint előételt, amit a vendégek szalámikkal vagy éppen magában elcsipegetnek, míg a rendelésre várakoznak.
Lássuk hát a receptet.
Hozzávalók a tésztához:
- 500g fehérliszt
- 50g sertészsír vagy ennek megfelelő mennyiségű olívaolaj
- 1 kávéskanál finom tengeri só
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- 150ml szénsavas víz (sörrel vagy fehérborral is helyettesíthető)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése