2012. március 22., csütörtök

13. Zöldséges, mentás krémleves

  Tudom, lehetnének változatosabbak a böjti receptjeim, de a levesek annyira kielégítenek minden szabályt... Zöldségekből készülnek, ami azon kívül, hogy egészséges, még fogyókúrába is beilleszthető, könnyen hozzájutunk általa a szükséges napi folyadékmennyiség egy részéhez, ezen kívül több benne a vitamin és az ásványianyag, mint mondjuk egy tányér tésztában, vagy húsban. Persze kell az is, és majd jövök is valami újjal ígérem, de mára marad a leves.
  Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 cukkíni
  • 2 szál nagyobb sárgarépa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 szál zöldspárga
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 2-3 szál menta
  • 1,5l zöldség vagy húsalaplé
  • só, bors
  • 1,5dl tejszín
  • 1 ek. burgonyakeményítő
  A zöldségeket mossuk meg, a répát hámozzuk, a többit nem kell. A fokhagymát nyomjuk szét a kés lapjával, és könnyedén szedjük le a héját. Készítsük el az alaplét, amibe dobjuk bele a karikákra vágott zöldségeket. A spárgák sípjainak végét tegyük félre. Főzzük kb. 15-20 percig a levest, majd turmixoljuk le egy botmixer segítségével. A tejszínnel keverjük simára a keményítőt, majd csorgassuk a levesbe. A mentát és a  petrezselymet vágjuk finomra és adjuk hozzá a leveshez. Sózzuk, borsozzuk. Végül dobjuk bele a spárgák félre tett végeit is és főzzük még 5-6 percig. Tálaláskor tejszínt csorgathatunk a leves tetejére és a közepébe rakhatunk egy ág mentát.

A spárga félretett végeivel és tejszínnel díszítettem a levest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...